NEACȘU DARIA

Ajuta acest copil
daria

Varsta: 11

Descriere situatie sociala copil

Daria este un copil cu nevoi speciale. Visul sau este sa devina scriitoare,Pentruasta are nevoie sa participe la concursuri a caror taxa nu ne-o putem permite , are nevoie de rechizite , de pensoane sau bloc de desen. Are nevoie de sustinere in activitatea teatrala, unde este extrem de talentata, dar unde deplasarea pana la concursul respectiv ridica mari probleme financiare.

Descriere aptitudini / talent copil

Daria Neacsu
Daria este cel de-al treilea copil al meu din cei patru pe care ii am. Este un copil cu handicap vizual accentuat Nu vede absolut nimic cu un ochi iar cu celalat abia zareste. Am plans multe zile si mai ales nopti, implorand Divinitatea sa-mi dea mie handicapul ei si să rămână ea cu doi ochi ca albastrul cerului… Am înscris-o din clasa întâi la Liceul de arta clasa de pian pentru ca a vrut sa urmeze aceeși școala ca sora ei mai mare Adela. Am incurajat-o ca poate face orice lucru pe care il face si un copil normal, deși stiam ce obstacol va fi handicapul ei. M-a crezut și pe mine si pe sora ei si pe fratele ei, și intr-o zi i-am vazut pe toti trei cantand intr-un concert in parcul catedralei din Bacau. A fost cea mai fericita zi din viata mea de mama, pentru ca a fost o victorie a familiei. De la varsta de 3 ani, face parte din trupa de teatru Pentru Voi”,interpretand roluri potrivite cu varsta si talentul sau. A primit aplauze la scena deschisa de multe ori, si trupa a fost de multe ori chemata la spectacole datorita sensibilitatii cu care isi interpreta rolul. Am castigat multe premii impreuna si am adus de multe ori un zambet pe un chip oboist si descurajat sau o lacrima stearsa discret pe fetele oamenilor politici. Talentul ei pentru literature si dorinta ei de a devein scriitoare, a facut-o sa castige concurs dupa concurs atat national cat si international. Desi majoritatea concursurilor aveau sectiune pentru copii cu dizabilitati, ea ma ruga sa nu o inscriu acolo ci la copii normali, pentru ca ea vrea sa reuseasca in viata prin talent si nu prin compasiune.
Anul acesta, 2015, a participat la un concurs National de eseuri cu 860 de participanti. A ezitat o singura clipa dar s-a inscris la sectiunea Normalitate, nu la Dizabilitati. A castigat Marele premiu al Concursului , primind aplauze si lacrimi de bucurie din partea organizatorilor si fiind felicitata de sutele de participanti la festivitatea de premiere. A facut o poza cu sora ei Adela, careia i-a marturisit ca nu ar fi ajuns aici fara incurajarea constanta a familiei sale. Eseul sau este o multumire artistica celor doi frati ( Andrei si Adela ) care si-au dedicate o mare parte din timpul liber incurajarii ei. (eseul a stat multe luni la rand pe seit-ul Manastirii Sihastria Putnei, )
Am incercat intotdeauna sa-I fac pe cei trei copii ai mei sa se iubeasca , mai presus de orice. Am incercat sa le dau o educatie aleasa in ciuda dificultatilor materiale, am incercat sa le insuflu credinta in Dumnezeu si in speranta mantuitoare. Ceea ce i-am invatat pe ei am spus si altora si am crezut eu insami. Sunt valorile care le-au modelat copilaria si adolescenta. As minti daca as spune ca a fost usor. Dar cu incredere in harul nespus de mare al lui Dumnezeu , cu speranta ca maine va fi un pic mai usor decat azi, cu iubirea constanta si statornica a sotului meu am reusit sa le invingem pe toate.
Cine nu cunoaste amaraciunea si durerea ascunse intr-un grad de handicap, durerea unei mame si sarea lasata pe obrazul plin de lacrimi noapte de noapte… sa nu arunce cu piatra. Cat am sperat, cat am iubit, si cat am crezut in cei trei copii ai mei, ramane sa se vada in viata lor si in caracterul lor.
Eseul ei castigator poate fi vizualizat aici

http://www.sihastriaputnei.ro/viata-manastire/mie-mi-salvat-viata

http://www.sihastriaputnei.ro/albume/547

Premii obtinute

1. Concurs national de creatie literara: „Scrisoarea – punte între copilărie și poveste”, Hațeg, 2011- premiul 3
2. Concurs interjudetean „Sfintele Pasti in datini si obiceiuri”, Novaci, jud. Gorj, 2015 – premiul 2
3. Concurs de desen „Pagini fermecate, ganduri colorate”, Onești, 2015 – „diplomă specială pentru argument”
4. Diplomă pentru sustinerea activității culturale în cadrul proiectuluiu „Concert pentru suflet”, Bacau, 2011
5. Concurs national de eseuri „De ce este importanta ora de religie”, Putna, 2015 – Marele premiu
6. Concurs national de matematica „Euclid”, Bacau, 2013 – premiul 2
7. Concurs national de creatie plastica „Martisorul, dar al primaverii”, Dorohoi, 2015 – premiul 2
8. Concurs „Scoala altfel”, sectiunea „Sunt talentat”, Bacau, 2015 – premiul 3
9. Concurs national de creatie literara pentru copiii „Locuieste in poveste”, editura Arthur, 2015 – diploma de participare
10. Concurs national de teatru pentru elevi, Ipotesti, 2011 – locul 1 (cu trupa „Pentru voi”)
11. Concurs de teatru „Mini gong”, Hunedoara, 2012 – premiul 3

Nevoi specifice identificate

Nu are perechea de ochelari potrivita. Nu avem bani pentru lectiile de ambliopie al caror costuri nu sunt decontate de Casa de asigurari. Nu are haine de iarna si ghete, decat daca ii raman mici surorii ei mai mari, Adela. nu in ultimul rand nu avem bani pentru decorurile din piesele de teatru pe care le interpretam cel mai mult copiilor cu dizabilitati. Doneaza