Neacsu Adela

Ajuta acest copil
adela

Varsta: 14

Descriere situatie sociala copil

Adela locuieste impreuna cu cei 3 frati ai ei intr-o singura camera. Nu are un birou al ei si imparte fiecare coltisor din camera cu cele 2 surori mai mici.Talentul pentru literatura o face sa se refugieze de multe ori in parcuri sau gradini pentru a avea liniste si a compune. II lipsesc multe lucruri, de la rechizitele scolare pana la ghete sau o haina de iarna. Pentru decorul pieselor de teatru , folosim fulare sau perdele pe care le coasem noi insine cu o seara inainte de reprezentatie. La un spectacol de iarna, nu am avut bani sa cumparam o piine, iar replica era ” Si cand rupi in doua piinea pentru un frate credincios… tu sa stii ca cel ce-ti spune multumesc e chiar Hristos”, asa ca am facut o mamaliga dintr-o mana de malai. Juriul a apreciat asta si ne-a sustinut.Nu putem participa la toate concursurile literare sau teatrale pentru ca nu putem plati taxa de participare.

Descriere aptitudini / talent copil

Adela este cel de-al doilea copil al meu din cei 4 pe care ii am. Talentul ei extraordinar pentru muzica(pian) a facut –o sa sustina de mica concerte la Ateneu dar si in aer liber. S-a remarcat prin sensibilitaea cu care interpreteaza piesele. A primit numeroase premii si distinctii in concursurile la care a paticipat. Crede cu tarie ca muzica îi uneste pe oameni, ca ii face mai buni si ca o muzica buna poate topi o inima de gheata (ca in Frozen)
Face parte din trupa de teatru Pentru Voi , cu care a sustinut zeci de spectacole la copiii bolnavi de Sida din localitate, la orfelinate sau la centre de batrani. Am fost chemati de multe ori sa interpretam o piesa de teatru pentru mesajul ei crestinesc plin de speranta mantuirii chiar acasa la personae private, in fata unor oameni muribunzi… in bisericile ortodoxe din tara. Adela are o compasiune infinita pentru pentru tot ce inseamna copil cu dizabilitati, personae aflate in suferinta. Din dragoste pentru oameni, a lucrat ca voluntar o vara intreaga la Fundatia Habitat for Humanity, construind case pentru oamenni nevoiasi. A batut zeci de cuie in lemn, imaginandu-si cate vise se pot implini la dapostul unei case calduroase…
Talentul ei pentru literatură a facut-o sa se remarce la zeci de concursuri de literature la care a participat si a castigat, atat la nivel national cat si international. Este olimpica la limba romana, si doar lipasa banilor a facut sa nu poata participa la concursurile a caror taxa de participare era prea mare.
Dragostea pentru sora ei mai mica, Daria, (copil cu handicap accentuat vizual) a facut-o sa scrie si sa compuna povestiri in care eroii invingeau raul din jurul lor cu ajutorul unei clipe sincere de dragoste. E convinsa ca muzica si dragostea pot schimba destinul unui om. A incurajat-o pe Daria sa participe la multe concursuri de literatura si desi Adela lua intotdeauna premiul 1, îi dedica victoria , pe scena, surorii ei, căreia îi spunea cu lactimi in ochi că:
“Intr-o zi, Daria, ma vei întrece, tu vei fi cea care va sta aici pe scena și vei primi locul I .” Si ziua aceea a venit…odata cu căldura primaverii si a Sarbatorii Pastelui.

Premii obtinute

1. Concurs de șah „Zilele Școlii Domnița Maria”, 2015 – premiul I
2. Concurs național de literatură „De ce este importantă ora de religie”, Putna, aprilie 2015 – Premiul I
3. Concus național de creație literară „Universul copilăriei”, Balș, 2011 – Premiul II
4. Concurs național „Campionii”, 2013 – Diplomă de participare
5. Concurs național de creație literară, „Învierea Domnului”, Iași, 2011 – Premiul II
6. Concurs național de creație literară, „Splendorile copilăriei”, Slatina, 2011 – Premiul I
7. Concurs internațional de creație literară, „Bucuria de a fi copil”, Tg. Neamț, 2011 – Premiul I
8. Concurs național de creație literară, „Gânduri închinate mamei”, Moinești, 2011 – Premiul I
9. Concurs național de creație literară, „Copilărie – vis și inocență”, Piatra Neamț, 2011 – Premiul I
10. Concurs național de pictură „Sfintele Păști în datini și obiceiuri”, Gorj, 2015 – Premiul I
11. Olimpiada de religie ortodoxă, Faza județeană, Bacău 2014 – mențiune
12. Concurs național „Cultură și spiritualitate”, Bacău, 2014 – mențiune
13. Olimpiada de limbă, comunicare și literatură româna, Bacău, 2015 – mențiune
14. Olimpiada județeană „Lectura ca abilitate de viață”, Bacău, 2015 – mențiune
15. Concurs „Cangurul lingvist” 2012-2013, secțiunea engleză-germană – diplomă de participare
16. Concurs interdisciplinar religie-educație civică „Un copil bun pentru o lume mai bună”, Moinești, 2011 – premiul II
17. Concurs național „Scrisoare, punte între copilărie și poveste”, Hațeg, 2012 – premiul I
18. Concurs interdisciplinar religie-educație civică „Un copil bun pentru o lume mai bună”, Moinești, 2012 – premiul III
19. Concurs județean de pictură „Sfintele Sărbători de Păști”, Bacău, 2010 – Premiul I
20. Diplomă pentru susținerea activității culturale din cadrul proiectului „Concert pentru suflet” – pian, Bacău, 2011
21. Diplomă pentru implicarea în viața muzicală a municipiului Bacău, Salonul de piane, Bacău, 2010
22. Concurs național „Poftiți la teatru”, Ipotești, 2011 – premiul I
23. Concurs de interpretare artistică „Scrisoarea a III-a”, Bacău, 2011
24. Certificat de apreciere din partea fundației Habitat for Humanity 2015.

Nevoi specifice identificate

Cea mai mare nevoie este de o camera, de o locuinta. Nu avem o casa a noastra. Locuim cu chirie intr-o locuinta sociala data de Primarie. E nevoie de sustinere materiala pentru toate proiectele culturale in care e implicata si la care nu poate participa Doneaza