Lazar Daniel

Ajuta acest copil
Lazar Daniel

Varsta: 11

Descriere situatie sociala copil

Familia în care s-a născut Daniel este una obișnuită, formată din patru membri – părinți și doi copii minunați, Daniel având o soră de cinci ani. Talentul şi capacităţile de care a dat dovadă copilul ne-a determinat pe noi, părinţii, să-l aducem la studii în Cluj-Napoca. Fiind doar în clasa a II-a, a fost nevoie să ne mutăm cu toată familia, lăsând în urmă casa, locul de muncă, rudele apropiate, prietenii, etc.
Ca urmare a schibării locului de trai, din Republica Moldova în România, a trebuit să luăm totul de la capăt. În zilele noastre nu este un mare lucru, totuşi implică un oarecare efort atât moral, cât şi financiar. Pentru noi, însă, contează mult viitorul copiilor şi nu am avut niciodată regrete că am făcut acest pas în viaţa noastră. Munca depusă zi de zi atât de noi, cât şi de Daniel, aduce satisfacţii prin rezultatele obţinute, concursurile câştigate, dar şi prin aprecierile primite de la specialişti. Trebuie menţionat faptul că, nivelul de pregătire a lui Daniel este evident mai înalt decât al semenilor săi, ceea ce ne dă încredere şi mari speranţe pentru viitorul său de violonist performant.
Ne dorim din tot sufletul să putem să-l ajutăm să continue studiile la vioară, pentru că are talentul şi potenţialul necesar. Din veniturile pe care le avem la moment ne permitem să-i asigurăm cele necesare studiului: instrument (în funcţie de mărime), penar pentru vioară, arcușe, corzi, sacâz, metronom, partituri, pianină, dar și vestimentație de scenă: costume clasice, cămăși albe, papioane, pantofi, etc.
Totuşi, pentru ieşirile la concursuri, mai ales cele internaţionale, am avea nevoie de un suport financiar, cât de mic, care ar acoperi cheltuielile de înregistrare, transport, cazare, mîncare atât pentru Daniel, cât și pentru profesor și corepetitor, care îl însoțesc.
Am fi foarte reconuscători dacă am găsi o astfel de susţinere, extrem de importantă pentru formarea unui violonist excepţional.

Descriere aptitudini / talent copil

Lazăr Daniel s-a născut la Chişinău, Republica Moldova, într-o familie obișnuită. Talentul și dragostea față de muzică și tot ce ține de aceasta, s-a manifestat de la o vârstă destul de fragedă, fiind unul din copiii pe care se puteau baza educătorii de la grădiniță în cadrul activităților festive și matinee. Are un auz și o memorie impecabile, iar coreograful de la cercul de dansuri populare de la Centrul pentru copii “Ghiocelul” mereu îl scotea în față drept exemplu pentru copii.
La vârsta de 4 ani jumatate a primit prima sa vioară adevărată. Sub îndrumarea profesoarei – dna Viorica Andriuță, a început să cunoască lumea muzicii, prezentând în scurt timp rezultate foarte bune. La sugestia specialiștilor din domeniu, părinții l-au adus spre audiție la prof.univ.dr. Valeriu Maior din cadrul Academiei de Muzică “Gh.Dima“ din Cluj-Napoca. La scurt timp, părinții au luat decizia de a se muta în România, pentru ai oferi copilului posibilitatea de a-și dezvolta talentul și aptitudinile la un nivel mai înalt.
Daniel este un elev inteligent, educat, muncitor, perseverent şi foarte responsabil. Însuşeşte şi valorifică rapid tot ce i se predă la ore, ajungând să studieze programe mult mai avansate celor de vârsta lui. Rezultatul muncii sale este dat de aprecierile specialiştilor, dar şi de locurile de frunte obţinute la concursurile de interpretare instrumentală la care a participat.
Chiar din primul an de studiu în România (fiind în clasa a II-a) Daniel s-a integrat excelent în colectivitate, iar în al doilea semestru a ieșit la primul concurs național, unde a luat Premiul I. În următorii ani au urmat și alte concursuri naționale, recitaluri și festivaluri. Acum are un bogat portofoliu de premii pentru vârsta sa. Totuși, ținta cea mare a fost participarea la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, secțiunea “Vioară”. În clasa a III-a a luat premiul II la etapa interjudețeană, premiul I nu a fost acordat. Iar în clasa a IV-a a obținut premiul II la etapa națională, unde iarăși nu s-a acordat premiul I.
În prezent, Daniel continuă să studieze și să exerseze la vioară. Se pregătește și în acest an să participe la Olimpiadă, dar și la alte concursuri atât naționale, cât și internaționale din afara țării.

Premii obtinute

Lista concursurilor şi a premiilor obţinute la Vioară
1. Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești “S. Toduță” ediția a XXX-a, 2013, Bistrița – Premiul I
2. Festivalul Muzicii de Cameră și Interpretare Solistică “Tudor Jarda” ediția a IV-a, 2013, Cluj – Napoca – Diplomă de Excelență
3. Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (clasele III-VIII) etapa Interjudețeană, 2014, Oradea – Premiul II
4. Festivalul “Johan Sebastian Bach” ediția a XXIX-a, 2014, Cluj – Napoca – Diplomă de Excelență
5. Festivalul Național “Remember Enescu” ediția a X-a, 2014, Cluj – Napoca – Diplomă de Merit
6. Concursul Internațional de Muzică Instrumentală “S. Toduță” ediția a XVII-a, 2014, Deva – Premiul I Excelență
7. Concursul Național “Tinere Talente” ediția a XVIII-a, 2014, Oradea – Premiul I
8. Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (clasele III-VIII) etapa Interjudețeană, 2015, Zalău – Premiul I
9. Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (clasele III-VIII) etapa Națională, 2015, Suceava – Premiul II
10. Festivalul-Concurs Național de Muzică Vocal-Instrumentală “Un Talent Înnăscut” ediția a VI-a, 2015, Râmnicu Vâlcea – Premiul I, Marele Trofeu

Alte concursuri extrașcolare și distincții:
1. Concursul “Poveștile Cangurului“ 2013 – Premiul I
2. Concursul de cultură generală “SMART“ 2013 – Premiul I
3. Concursul de Limba Română “SMART“ 2013 – Premiul I
4. Proba de Baraj “SMART“ 2013 – Premiul de Perseverență
5. Festivalul Interjudețean de Folclor pentru Copii “Cântec, Joc și Voie Bună la Poalele Feleacului“ 2013 – Diplomă de Excelență
6. Recitalul în cadrul parteneriatului realizat între Liceul de muzică “C.Porumbescu“ din Chișinău și Colegiul de muzică “S.Toduță“ din Cluj-Napoca, 2014 – Diplomă de Merit
7. Distincții pentru rezultate bune și foarte bune la învățătură și purtare – clasa II, clasa III, clasa IV
8. Diplomă din partea Consiliului Județean Cluj pentru Premiul II obținut la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală, 2015
9. Diplomă de merit pentru “Cel mai tânăr olimpic violonist“ din partea Instituției Prefectului Județului Cluj, 2015

Nevoi specifice identificate

Pentru activitatea de violonist se impun următoarele necesităţi specifice: instrument (în funcţie de mărime), penar pentru vioară, arcușe, corzi, sacâz, metronom, partituri, vestimentație de scenă (costume clasice, cămăși albe, papioane, pantofi, etc.), cheltuieli de înregistrare la concursuri, transport pentru deplasare, cazare şi mîncare. Doneaza