Fusaru Ștefana

Ajuta acest copil
img_6065

Varsta: 15 ani

Descriere situatie sociala copil

Ștefana mai are o soră și un frate mai mici, de asemenea școlari, ceea ce face ca venitul familiei să fie sub pragul de 700 lei pentru fiecare membru. Deși ambii părinți lucrează, totuși perspectivele de dezvoltare a talentului literar al Ștefanei sunt îngrădite de lipsa fondurilor care îi pot fi alocate. În plus, salariul tatălui este, în mod real, cu mult mai mic decât cel înscris în acte, situație comună multor preoți de țară cu parohii mici.

Descriere aptitudini / talent copil

Ștefana Fusaru are 15 ani și, de anul acesta, este elevă a Colegiului Național ”Unirea” din Tîrgu-Mureș, la profilul Filologie bilingv-engleză, unde a fost admisă cu media 9,62, cu care ar fi avut acces la orice nivel liceal din oraș. Colegii ei s-au mirat că nu a optat pentru Matematică-Informatică bilingv, de exemplu, dar ea asta și-a dorit tot timpul: Filologie și nimic altceva. Pentru că viața ei este cartea, pe care o citește intens, dar vrea să o și scrie. Talentul ei a fost remarcat la școală și în concursuri. Publicarea povestirilor ei în volume colective a venit ca o confirmare a faptului că acesta poate fi drumul pe care trebuie să îl urmeze – de fiecare dată, povestirile Ștefanei au fost selectate dintre sute de lucrări propuse.
”Am remarcat-o pe Ștefana (Fusaru) acum cîțiva ani, într-o tabără de creație pentru juniori. Ajunsese acolo în urma unui concurs la care participaseră mulți alți copii și adolescenți, majoritatea mai mari ca Ștefana. Criteriul a fost creativitatea, iar Ștefana o avea din plin. Acum are 15 ani și e elevă de liceu. În urma taberelor de scriere creatoare la care a continuat să participe (mereu în urma unui concurs în care s-a afirmat), a fost publicată cu cîte un text în cele trei antologii cu autori de vîrstă școlară tipărite pînă acum de cunoscuta editură Art (Arthur, mai precis, o secțiune pentru juniori): „Ce poți face cu două cuvinte”, (2012), „Care-i faza cu cititul „(2013) și ” Uite cine vorbește” (2015).
Ștefana e o fată minunată, o elevă impecabilă, cu foarte bune rezultate la toate disciplinele, o excelentă cititoare și – deja – o tînără autoare promițătoare la cei doar 15 ani ai săi. Merită încurajată și susținută. Are nevoie de cărți multe, pe care știu că și le dorește, ca o devoratoare de literatura ce este. Ar fi grozav dacă Ștefana ar putea să beneficieze de un ajutor care să-i permită achiziționarea unui laptop, de pildă. Pentru părinții ei, darul acesta e un lux pe care nu și-l pot permite.
În speranța că Ștefana va fi beneficiara acestui program de finanțare pentru tinerii talentați cu posibilități financiare reduse, salut această binevenită inițiativă.” (Simona Popescu – scriitoare, profesoară de literatură la Facultatea de Litere din București )

Premii obtinute

Concurs interjudețean de postere ”Sănătatea Pământului e în mâinile noastre” – Premiul II – 2009
Concursul ”Eurojunior” aprilie 2009 – Premiul I
Concursul ”Eurojunior” noiembrie 2009 – Mențiune
Concursul național ”Cărticica mea de suflet”, 2009 – Mențiune
Concursul de ecomesaje ”Parcul meu de vis”, 2010 – Premiul I
Cu ocazia lansării unui volum colectiv, al clasei sale, în 2010, Clubul Rotary ”Maris” din Tîrgu-Mureș i-a acordat Diploma de ”Scriitor Debutant”
Concursul ”Eurojunior”, noiembrie 2010 – Mențiune
Concursul național ”Cultură și spiritualitate românească”, etapa județeană, 2013 – Premiul I
Festivalul-concurs ”Serafim Duicu”, 2013 – Premiul III, secțiunea ”Eseu”
Concurs de recitări ”Dor de Eminescu”, 2015 – Premiul Special al juriului
Concursul ”Locuiește în poveste”, 2015 – Diplomă de merit cu acordarea titlului de ”Scriitor în devenire”
Alte diplome și premii școlare pentru rezultate deosebite la învățătură și concursuri
A publicat în volume colective:
”Ei, minune!” – în ”Ce poți face cu două cuvinte”, editura Arthur, 2012
”Probleme cu cititul” – în ”Care-i faza cu cititul?” , editura Arthur, 2013
”Gânduri între două toarte” – în ”Uite cine vorbește” , editura Arthur, 2015

Nevoi specifice identificate

Un laptop performant (pentru a nu fi depășit moral în următorii ani), un e-reader, e-books și cărți în format clasic, pe hărtie (cărțile importante sunt scumpe și nu trebuie împrumutate, ci deținute pentru a putea reveni oricând asupra lor).
Ateliere de creație susținute de scriitori afirmați, tabere și concursuri de creație cu tot ce implică participarea la acestea (înscriere, deplasare, cazare, etc.). Doneaza